De Sluisfabriek

Ciske de Rat in de Sluisfabriek

De Sluisfabriek (voorheen Sluis machinefabriek) aan de Tussendiepen 6 heeft een bijzondere plaats in de geschiedenis van de na-oorlogse industriële ontwikkeling van Drachten. De fabriek fungeert als ontmoetings- en broedplaats waar nieuwe initiatieven en ideeën mogelijk worden gemaakt. De komende jaren bouwen we door aan zowel het pand als ook de inhoud en organisatie. 

Verleden
 In 1961 startte de bouw van Sluis Machinefabriek als eerste fabriek aan de Tussendiepen. Hier werd volop productie gedraaid van silo’s, lopende band onderdelen en zoveel meer.

De fabriek, die in 1998 failliet ging, ademt nog steeds de sfeer van toen uit. In 2003 heeft ds Jan Hofstra de fabriek gekocht en begon daar zijn autobussen museum. In datzelfde jaar startten ook de eerste kunstenaars hun ateliers. Eind 2015 neemt Hollema Bouw de Sluisfabriek over van Jan Hofstra.

Heden
De Sluisfabriek fungeert als ontmoetings- en broedplaats waar nieuwe initiatieven en ideeën mogelijk worden gemaakt. In 2018 worden de eerste grote (culturele) evenementen gefaciliteerd en in 2019 wordt voorzichtig gestart met noodzakelijke restauratie werkzaamheden. Stichting Craftwurk zet zich sinds eind 2017 in voor de fabriek en hielp met de facilitering en organisatie van evenementen.

Vanaf januari 2020 volgt een belangrijke nieuwe fase, namelijk een samenwerking tussen Craftwurk en Hollema Bouw waarin de komende jaren de Sluisfabriek wordt herbestemd. Dit resulteert in restauratiewerkzaamheden en vernieuwing van het pand, zowel van buiten als van binnen. Tevens wordt gestart met schoonmaak werkzaamheden en komen er meerdere huurders bij voor een kantoor, werkplaats en atelier. Ook vinden steeds meer organisaties en bedrijven de Sluisfabriek een inspirerende plaats voor hun event, bijeenkomst en brainstormsessies.

Nieuwsbrief

Ik word graag op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en feitjes van Ciske de Rat – De Musical en producent Elzer Producties.