Heleen

Moeder Vrijmoeth

Als rasechte Mokumse (en import Friezin) was deze rol haar op het lijf geschreven.
Ze speelde eerder ook in musical de Jantjes in Amsterdam de rol van tante Piet, de gebekte caféhoudster die haar zoon aan blonde Greet probeert te koppelen.  Als “tante Wie uit de Westerstraat”, (een zelfverzonnen typetje met veel heimwee aan de Jordaan van vroeger), heeft ze in Coronatijd een aantal potkassies gemaakt met veel Mokums en Jiddisch jargon erin. Als kind van ouders met een Joodse achtergrond heeft ze veel interesse in Joods Amsterdam. Ze schreef een boek (de Polderjongen) over een Joodse jongen die tijdens WO II onderdook tussen de arbeiders in een van de kampen in de Noordoostpolder en ze ontrafelde de familiegeschiedenis van een Duits-Joods gezin uit de rivierenbuurt.

Heleen is in het dagelijks leven docent in het HBO en moeder van 3 bijna volwassen kinderen. Ze heeft een passie voor schrijven, dichten, songteksten schrijven, acteren en zingen. De laatste tijd ontwikkelt ze zich vooral in de richting van jazz.

Moeder Vrijmoeth is een vreselijk mens, ze zuipt, klaagt, dreigt en scheidt maar daarom vindt ze het ook extra leuk om deze rol te mogen spelen en dat zelfs gewoon in het mooie Friesland.